KRITIKKER:


Om: RissKiss for Det Norske Blåseensemble

"Storslått avslutning i Moss kirke"
...Melodiøs samtidssmusikk.

Undertegnende ønsker å trekke fram Anniken Paulsen Gades del som presenterte samtidsmusikk med både tydelig melodikk og harmonikk. De vakre klangfargene ble pakket inn i et hurtig virvar av dissonanser og rytmestøt. Det hele var som man plutselig oppdaget en fortryllende melodi midt i byens ståk og larm.
En musikalsk oase. Og med det var VinterRissFestivalen over for denne gang.

Sjur Marqvardsen, Sarpsborg Arbeiderblad, 6. mars 2007


 Om: RissKiss

"Fantastisk samtidskonsert"

...Når man hørte disse komponisters bidrag rundt dette, så forstår man at verden og kunsten har forandret seg. Særlig ble jeg imponert over Anniken P. Gades bidrag som så tydelig førte oss fra fortid til nåtid.

Kjell Martinsen, Moss Avis, 7. mars 2007


 CD: ”Burning Ice” med ARCTIC BRASS

.....The most interesting moments on this CD belong to the more adventurous compositions. Particulary effective are the eary staccato squeeling of the trumpets over the dark low brass musing in the last movement of the Sandstrøm´s Echopieces, as well as the crystolline sonic picture of the Northern Lights in Paulsen-Gade´s Arctic Light.

Wayne Wells, Towson University, ITA-Journal,
Magazine of the Internasjonal Trombone Assosiation, fall 2001


CD: ”Burning Ice” med ARCTIC BRASS

"Spennende fra godt ensemble"

...Det er en rekke høydepunkter på plata, først og fremst Sven David Sandstöms ”Echopieces” fra 1998, Ketil Hvoslefs ”Erkejubel” fra 1982 og ikke minst Anniken Paulsen Gades meget spennende ”Arctic Light” fra 1995.

Trond Erikson, Smaalenenes Avis


CD: ”Burning Ice” med ARCTIC BRASS

"Smelter hjerter"

Med norsk samtidsmusikk vil vi redde verden, skriver Arctic Brass i pressemeldingen.

.....Musikk av Nils Henrik Asheim, Peter Maxwell Davis, Sven David Sandström, Sigurd Berge, Anniken Paulsen Gade, og Carl Nielsen får klinge fast og sterkt fra de fem messingblåserne som utgjør ensemblet. Spesielt er det interessant at det er en hane i komponistkurven. Anniken Paulsen Gades suite ”Arctic Light, henspiller på arktiske lys- og værfenomener, er stemningsfull og fantasieggende, med sine atonale klanger og lydmalende effekter. Sammen med veletablerte navn som Asheim, Hvoslef og Berge bekrefter hun at det er hold i norsk samtidsmusikk.

Liv Riiser, Vårt Land, 24. april 2001


 Festspillene i Nord Norge

"Brennande is og nordlys"

....Med utgangspunkt i korleis nordlyset blir til, har Anniken Paulsen skrive ein komposisjon til ensembelet. Denne vart  også urframført. Dette verket hadde som det andre eit visst program. Her spelte ho mellom anna på klare kontraster og utblåsningar (eksplosjoner). Eit variert bruk av effekter på perkusjon stod sentralt og John Lien gjorde ein svært heidarlag innsats for å gje verket ei fin utforming. Ulike uvanlege effektar i brasspelet gjorde stykket spennande og tilgjengeleg.

Kåre Torvanger,  Harstad Tidende, juni 1999


 Kulturuka på Greåker
Forestilling med Kalle Øby

"Stemningsfulle østfoldinger"

...Gårsdagens konsert var meget stemningsfull. De to østfoldingene fremførte flere egenkomponerte tekster og musikkstykker....spesielt bemerkelsesverdig var Paulsen Gades fremføring av komposisjonen ”Herman” (skrevet til billedkunstner Herman Hebler,min anm.)

Gry Pettersen, Sarpsborg Arbeiderblad, februar 2004


 OLAVSDAGENE.
Musikk til Håkon Gullvågs bilder

"Kunst i kirkerommet"

.....Anniken Paulsen Gade har skrevet to verk til utstillingsåpningen av Håkon Gullvågs arbeider. De to musikkstykkene gjenspeiler både det gjenkjennbare som melodiske partier og de mer famlende inntrykkenen fra bildene som kraftfulle modernistiske klanger. Verket ble framført sammen med ektemannen Terje Gade på percussion og Tor Inge Rishaug på gitar.

Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad, 28. juli 2003


 Om: CveveCompagniet

"Formidabel minnekonsert"

...et av de de særeste innslagene på maratonkonserten var CvevCompagniet med
Anniken Paulsen Gade i spissen.

Sara Johannessen, Fredriksstad Blad, 11. april 2001


 Om: FRAMED, med FROMT BEDRAG

"Sprenger alle rammene"

Konsert?Teater? Performance? Uansett, den frie gruppen Fromt Bedrag mottok stående ovasjoner fra en nær fullsatt Black Box på St.Croix etter premieren  i går kveld.

....Anniken Paulsen Gades musikk starter operalignende, for så å gå over til det nærmest atonale.
Etterhvert er hun innom en rekke musikkgenre. Likevel utgjør komposisjonene en facinerende enhet.

Geir Løvli, Fredriksstad Blad, 23. november 2001


 Om: Bendik Riis og CveveCompagniet

"Svevende av CveveCompagniet"

....Sammen med samtidskompositør Anniken Paulsen Gade på keyboard skapte de et lydbilde som bokstavelig talt svevde, sank, steg, fløy, tordnet og rocket til Bendik Riis sin lyrikk som ble fremført av Torill Stokkan. Terje Gade bidro også sterkt i lydbildet. Jeg lyttet, levde meg inn og prøvde å forstå. Etter en god stund forsto jeg at  jeg ikke forsto. Det var ikke noe å forstå. Det var bare til å lytte – lytte og la seg forføre.
Musikken som var komponert spesielt for denne anledningen var å sammenligne med verk av Pink Floyd.
Den var psykedelisk rockende og samtidsmusikals svevevde. Musikken var
uforutsigbar, smågal og genial, som dikteren selv. Det var anderledes, det var spennende, det var sart og publikum lot seg rive med.

Ronny Ulvedalen, Sarpsborg Arbeiderblad, 9. juli 2001


 Om: Bendik Riis og CveveCompagniet

"Høstet stående ovasjoner"

Maleren Bendik Riis skrev også dikt, men disse er lite kjent og enda sjeldnere brukt. Dette har CvevComagniet gjort noe med. Under Glommafestivalen søndag kveld hadde ensemblet sin første egenartede forestilling av musikk og poesi. Ved siden av Torill Stokkans diktlesning spilte musikerne Terje Gade, Anniken Paulsen Gade og Svein Rønning på prekusjon, synthesizer, gitar, samt cveveslange. Publikum belønnet CveveCompagniet
med stående ovasjoner.

Geir Løvli, Fredriksstad Blad, 10. juli 2001


 Glengfestivalen, Sarpsborg

”Tidspunktet”, novelle av Lars Saabye Christensen.

...Jeg har jobbet mye med forskjellige musikalske sammenhenger tidligere, men det å fremføre et verk til en novelle, er nytt. Det gir meg en følelse av filmmusikk til min fortelling. Jeg trives med det, sier Lars Saabye Christensen.Denne gangen er det Anniken Paulsen Gade som setter stemningen gjennom musikken. Det er opplagt at hun tilfører novellen nye dimensjoner. Første gang jeg hørte musikken var for noen dager siden.
Det var absolutt inspirerende og det gir meg nok en følelse av at det er naturlig å koble musikk til
poesi og noveller.

.....Det er ikke så ofte at Anniken Paulsen Gade får fremført sin musikk i hjembyen. At det skjer altfor sjeldent er gårsdagens fremføring et eksempel på. Konserten har blitt omtalt som smal. Det var den så absolutt ikke. Paulsen Gade viser at hun har forståelse for innholdet og musikals innsikt og kunnskap til å bygge opp under fortellingen. Både under novellen og i poesien bød hun musikalsk på mange spennende klanger, og i tillegg drar hun publikum med i nydelige melodiske partier der det er på sin plass. Lars Saabye Christensen, Anniken Paulsen Gade og Terje Gade har virkelig en opplevelse å by på...Samspillet mellom ordene og musikken har en opplevelse og en samhørighet som gir et rikt utbytte. Forhåpentligvis er det mange også får ørenen opp for en lokal spennende komponist har å by på. Det samarbeidet som har pågått en stund mellom Saabye Christensen og Paulsen Gade må for all del føres videre.

Erling Brøndmo, Sarpsborg Arbeiderblad, 10. juni 2000


 Mer om: Lars Saabye Christensen

"Ordene og musikken utfylte hverandre"

Tiden gikk fort i festiviteten i går kveld.Anniken Paulsen med musikk og Lars Saabye Christensen med ord ga de frammøtte en fin opplevelse. Musikken til anniken Paulsen og ordene til Lars Saabye Christensen er høyst ulike virkemidler men de utfylte hverandre.

Anniken Paulsen spilte egne komposisjoner. Selvsagt er det tilstrekkelig bare å høre på musikken til Sarpsborg-musikeren, men hun gjorde fremførelsen ekstra spennende ved å fortelle bakgrunnen for musikken. Det kom klart fram at gårsdagens opptreden i Mandagsforum ekke er eneste gang Anniken Paulsen opptrer i samarbeid med kunstnere som dyrker andre felt.

Harald Hultengren, Sarpsborg Arbeiderblad, 1. mars 1997


 Samtidsmusikk fra Østfold

"Dramatikk i Ord og Toner"

...Litt rastløs og hastig sto den kjente forfatterne Lars Saabye Christensen på scenen med sine dikt fra samlingen ”stempler”, der Anniken Paulsen akkompagnerte på piano med ”Jeg ville holde meg fast i elven”. Dette ble så utvidet i siste nummer av Anniken Paulsens ”The Heart is glowing in the Night”, der resitasjon, strykekvartett og slagverk sammen lagde et fyrverkeri av klang, rytme ord og energi som ble konsertens desidert mest underholdende del. Her fikk vi høre et dramatisk lydbilde der musikken understreket Saabye Christensens ord, først dvelende, og så dirrende av temperament og følsomhet.

Med dette beviste også konsertarrangørene at det å blande dikt og musikk utgjør en
spennende og kreativ form, som flere kunne tålt å høre.

Kjersti Nipen, Demokraten


 Mer om: Lars Saabye Christensen

”Snille toner” på St. Croix

...Anniken Paulsen fremførte sitt eget verk for piano knyttet til Lar saabye Christensens fremførelse av diktet ”Jeg ville holde meg fast i elven”. Stykket vakte assosiasjoner mot både jazz og impresjonisme, og ville sannsynligvis kommet bedre til sin rett på et bedre instrument enn lille-salens piano Helt til slutt fikk vi høre hennes ”The Heart is glowing in the Night” for strykekvartett, slagverk og resitasjon (Saabye Christensen). Dette dramatiske og stemningsfulle stykket var av helt annen karakter enn ”Jeg ville....”. Det harmonerte godt med lesningen, og bildene i teksten ble gjengitt og ivaretatt i musikken på en solid måte.

Birgitte Gretland, Fredriksstad Blad 


Om: Fragmenter i sand, med Torill Stokkan

"Velykkede sommerkvelder"

...Årets siste konsert var det altså Torill Stokkan og Anniken Paulsen Gade som sto for.Tittelen på forstllingen var ”Lyrisk aften”, og dreide seg i hovedsak om tekster rundt et søkende menneskes livssyklus skrevet og lest av Torill Stokkan. Til disse tekstene spilte Paulsen Gade, på synthesizer, sin spesialkomponerte, cross-over-musikk, en blanding av deet klassiske, populære og ultramoderne”samtidige”, og sammen dannet disse to elementene en meget vellykket, harmonisk enhet, der de beskrev følelser som forventning, glede, skuffelse, sinne og nytt håp med intens inderlighet, autoritet og troverdighet. 

Jan Kåre Fjeld, Xtra, uke 33/34 2001


 EVENTYR 

ILIOSFESTIVALEN
Nattergalen

"Også barnas festival"

...Årets forestilling var ”Nattergalen”. Anniken Paulsen har satt musikk til fortellinga om en grå liten nattergal som sang så vakkert at den til og med fikk keiseren av Kina til å gråte. Det ble en sjarmerende forestilling
om en levende nattergal som gjorde som den selv ville, og en mekanisk som gjorde som keiseren ville....”Nattergalen” så ut til å treffe sitt unge publikum, elever fra 1. til 4. klasse. Alle lyttet og fulgte
med både til fortelling og musikk. Verken de aller største eller de aller minste viste tegn til å kjede seg.
Og det er et godt tegn for musikere og komponist.

Ulf Sverresvold, Nordlys, 5. februar 2000


 ILIOSFESTIVALEN
Nattergalen

"Nattergal i SAMTIDSVERSJON"
Eventyret ”Nattergalen” ble spilt for to fulle hus

-Det var veldig fin musikk, selv om det klang noe uvant. Vi synes det var veldig bra og går helt sikkert
når vi får en slik sjanse igjen. (Tre barn fra Harstad barneskole)

Ola Bruun, Harstad Tidende, 4. februar 2000


 ILIOSFESTIVALEN
Hans og Grete

"Inn i granskauen bra"

...Og eventyrfortellingen fløt i strie strømmer: Grum stemor, heks og uskyldige børn passerte revy. Nå var musikken til Anniken Paulsen fargerik og spennende, og den ga Tove Karoline Knutsen noe å spille mot. Dette fungerte utmerket, ja, så til de grader at tilskuerne satt oppslukte. Kort sagt, her fikk man nok en gang bekreftet at moderne ”bruksmusikk” nettopp kan brukes. At det eventuelt uvante er spennende og gir gledens erfaringer. Denne førstegangsfremføringen var en god og stor overraskelse og er nok en fjær i Ilios hårtopp.
Det er nemlig spørsmål om musikalsk kvalitet.

Etter at heksa var blitt kremert i komfyren og Hans og Grete hadde returnert nedlastet med gull og diamanter og det hele var over, ble det tid for spørsmål fra ”salen” til komponisten. Det hele var enkelt og tilforlatelig,- og avvæpnende ærlig.

Sigurd Stenersen, Harstad Tidende, 4. februar, 1995


ILIOSFESTIVALEN
Hans og Grete

"En fulltreffer"

Anniken Paulsen har laget en varm og fin ”musikkdramtisk” versjon av det kjente eventyret til Brødrene Grimm, med et rikt musikalsk tilfang og stoff nok til musikk av større format og besetning. Det varme og dype engasjementet ble forbilledlig formidlet gjennom en levende Tove Karoline Knutsen som fikk barna med seg inn i musikken. Musikken fungerte som lydkulisser og klanglige stemninger som ga eventyret en ekstra dimensjon i beste forstand. Ilios-ensemblet ble ledet av dirigenten Alf Årdal. Jeg håper at verdiene i Anniken Paulsens musikk er de som får en langvarig virkning og minne fra formiddagens konsertopplevelse.

Morten Johan Svendsen, Nordlys, 4. februar, 1995


 FESTSPILLENE I NORD NORGE
Ringelihorn

"Dramatisk og spennende"

Musikken satte ekstra spiss og spenning til eventyret ”Ringelighorn” da det ble urfremført i Barnas Festspill.
Av og til ble det nesten for dramatisk, for eksempel da veggen i
Kobberslottet revnet og risen kom fram.
Men dramatiske situasjoner er det lell. Og det er vel bare naturlig at teksten virker så mye sterke når det blir satt musikk til.

Komponisten Anniken Paulsen har tatt utgangspunkt i teksten og funnet stemningene som inntrykket fra teksten danner når man leser eventyret. Går inn i prinsens opplevelser underveis, for eksempel når han drar ut på den lange reisen, når han finner prinsessa i Hildreland, når han møter risen, når han kommer hjem igjen og ser landet er kledd i sorg. For ikke å snakke om når han ser at kongen våkner igjen og samtidig oppdager at katta som kunne helbrede kongen, var mra, dronninga som var tryllet om til en katt. Musikken var dyktig spilt og fungerte godt til å fargelegge og utdype teksten.

Ulf Sverresvold, Nordlys, 29. juni 1996


 Om: En kjempe så stor som hele verden

"Spennende og spesiell samtidsmusikk"

Søndag urfremførte elever ved Lørdagsmusikkskolen Anniken Paulsens samtidsmusikalske verk om skapelsen. Stykket henter sin inspirasjon fra norrøn skapelsemytologi. Komponist Paulsen har hentet teksten fra en av bøkene til Tor Åge Bringsværd.

I verket utfyller høytlesning ag musikk den svært dramatiske skapelsesberetningen. Såvel historien som ble fortalt som musikken som ble spilt ble derfor fremført med stor innlevelse og mye effekter. Paradoksalt nok preget en følelse av dommedagsstemning deler av stykket som er basert på skapelesesberetningen slik den ble oppfattet i norrøn mytologi. Tidvis innholdt stykket melodiøse partier, men oftest var det uforutsigbart
som en orkan.

Kristian Baardsen, Fredriksstad Blad, 27. april 1997


 Litt til som pianist og komponist

"Nostalgisk på Theo"

I annen halvdel av konserten fikk Anniken Paulsen også lov til å vise seg frem litt alene og fremførte sin egen vakre komposisjon ”Romanza” for klaver. Publikum lot seg begeistre, og forlangte ekstranummer.
De kunne forøvrig beroliges med at duoen vil være på plass på Theo også neste lørdag.

Birgitte Gretland, Fredriksstad Blad, 6. oktober 1997


 I NOMOS, Med Bjørg Arnadottir og Anna Toresdotter

"Velykket kunstnermøte"

...Anniken Paulsens uttrykksform er sterkt klanglig og med bevisst bruk av kontraster i en nærmest asketisk bruk av virkemidler. Hun har en fin evne til å ta vare på og videreutvikle idéene i sin musikk, og i likhet med de to andre kunstnerne kunne hennes arbeider utmerket ”stå på egne ben”. Detter er kanskje hemmligheten
ved å få slike multi-kunst prosjekter til å lykkes.

Sarpsborg Arbeiderblad, 23. september 1996


 NORRBOTTNS MUSEUM

I NOMOS

"Ingen lättköpt charterhistoria"
Et nordiskt konstprosjekt i bild, ord og musik

...Bjørg Arnadottirs monolog blandas med Anniken Paulsens kompositioner. Vildsinta, svarta, evighetstoner med klara strimmer av hopp og ljus. Konsekvent musik som likt resan i livet snirklar sig fram, tar sig nye obekanta svänger, kombinerar  nye toner,, låner fra en värld av klanger. En fin kombinasjon; Bjørg Arnadottirs vardagsrealism og Anniken Paulsens fantasi. Svärtan i dom båda, en svärta som sknas i Anna Toresdotters bilder.

Marianne Söderberg, Norrbottens-Kuriren, 1996


 NORRBOTTNISK FOLMUSIK

"En afton i ord och toner"

...Det var stämningsfyllt i festiviteten då Anniken Paulsen, Margareth Maytan och
Björg Arnadottir spelade sex-händig ur boken ”Norrbottnisk Folkmusik för 6-händig piano.

Per Øbom, Norrbotten-Kuriren, 16. december 1985


 DEBUT

"Tilvekst"

Så hvis noen venter på anmeldelse av 2. bestningen tirsdag, kan jeg herved opplyse at den ikke kommer. Jeg gikk til Anniken Paulsens klaverdebut i stedet. For det vekker alltid interesse når de som representerer tilveksten i musikklivet viser evne til programsammensetninger som kaster nytt lys over kjente verker.
Ved å åpne med Schønberg, Ravel og Webern, som hun spilte renslig og fint, fikk Anniken Paulsen de to etterfølgende noterike verkene av Liszt til å klinge nesten sjokkerende. I denne sammenstillingen erfarte vi
til fulle hvordan Schønberg og Webern både forløser og fortetter den klassisk-romantiske tradisjonen.

Ståle Wikshåland, Dagbladet, 8. oktober, 1980


 Om: Debuten

...Skal vi dømme etter debutstandaren, har vi aldri før hatt så mange vel motiverte og grundig forberedte unge solister som nå. Ukens debutant, anniken Paulsen, anner intet unntak. Hun har allerede gjort en god innsats som fylkesmusiker i Nord Norge og har bidratt vesentlig til det lokale musikkmiljø i Østfold. På debutkonserten tirsdag hadde hun valgt et meget uvanlig program med bl.a. uroppførelse av Ketil Vea, denne ener i norsk musikkpedagogikk. ”Preludium for klaver”, er et friskt, musikantisk verk med effektfull rytmikk og klanglig rot i Liszt bartok tradisjon. Det er også ganske forbløffende (og gledelig) at en debutant binder an med Wienerskolen: Schönbergs klaverstykekr op. 19 og Weberns Varisajoner op. 27. Her er det bare å uttrykke sin beundring for satsningen og for den fine holdning til stoffet.


 Om: ”Rhapsody in Blue”

Finnmark Orkesterforening i Harstad

...Landsdelsmusiker Anniken Paulsen var en kompetent tolker av Gershwins ”Rhapsody in Blue”, hun spilte med temperament og musikalsk vilje og tok bra vare på mange delikate detaljer i verket.  Klarinettsoloen i åpningstaktene ”satt” skikkelig, og orkesterete, nu tydelig inspirert av Anniken Paulsens dynamiske spill, våknet til liv og akkomagnerte solisten med driv og humør....en solid seier for såvel solist som
orkester og dirigent.

Jens Magnus Dahle


 Sarpsborg Arbeiderblads jubileumskonsert.

"Velykket men lang jubileumskonsert"

...Kveldens store prestasjon kom i siste nummer: ”Rhapsody in Blue” av George Gershwin med Anniken Paulsen som solist. Denne pianokonserten er meget vanskelig på sine måter, men Anniken Paulsen viste seg til overmål å ha de ressurser som skulle til for å løse oppgaven. Det var en stor fornøyelse å høre henne spille. Hennes forståelse for Gershwins intensjoner og rytmikk sammen med langt framdreven teknikk var virkelig frapperende. Og samarbeidet med orkesteret var helt upålkagelig.